Tvätt av mattor

WILTON och liknande vävda mattor som har jutebaksida skall du lämna till en auktoriserad matt-tvätt för plantvätt,

GUMMERADE mattor kan vanligtvis tvättas med vatten och vanligt tvättmedel max 40grader. Den bör ligga plant och torka för att undvika ränder.

Enfärgade ljusa trasmattor av bomull kan ofta tvättas i kallt vatten, tänk på att hänga dom på långsidan för att undvika missfärgning av frans.

Randiga trasmattor i bomull skall tvättas i kallt vatten och hängas på långsidan så att vattnet rinner rändernas väg.

RÖLLAKANSMATTOR kan i regel tvättas på samma sätt som en randig bomullsmatta men bör ligga och torka, den kan dock bli lite bubblig men det brukar försvinna efter ett litet tag. Prova gärna att dra lite i mattan under tiden den torkar så drar den inte ihop sig på samma sätt.

SVENSKVÄVDA plast och plast/garnmattor kan tvättas i maskin max 30 grader utan centrifugering. Rulla mattan hårt efter tvätt för att släta ut den, häng sedan upp den på tork.

KRYMPNING

Bomullsmattor och Herderyor krymper ca 5% på bredden och ca 8% på längden när man tvättar i 30 grader. Även andra mattor som tvättas får man räkna med krympning.

BLEKNING

Alla mattor bleks hur fort är beroende på bla ljusiinsläpp, Stora fönster och mycket sol bleker mer och fortare. Bomullsmattor är extra känsliga.

FLÄCKAR

Ta reda på vad din matta har för material, ofta står det en lapp klistrad på baksidan , eller hänger på mattan (spara den) då är det lättar att veta hur du kan få bort ev fläck.

Prova alltid rengörings medlet på en plast som inte syns så väl om mattan inte skulle tåla det.

Använd alltid en svag lösning till att börja med Gnugga aldrig när du tar bort en fläck. Då riskerar du att fläcken blir större. Borsta upp luggen där fläcken suttit

TÄNK PÅ ATT NÄR DU TAGIT BORT EN FLÄCK , blir det en REN fläck där eftersom du inte tvättat hela mattan.